Activities

Training

Hoe doen onze buren het ? Aanpak facilitators bij financiële fraudebestrijding in Nederland

Date: 19/09/2019, 14:00
PE: 4

Deze training is een must voor Fraud Auditors die in hun praktijk te maken hebben met Nederlandse ondernemingen en cliënten in de consultancy-sector.

  

In het eerste deel van deze training wordt door de ervaren FIOD-ambtenaar, mr. drs. Ron Dohmen, RA AA, uitgelegd hoe de aansturing op landelijke fraudethema’s en de fraudebestrijding in Nederland is georganiseerd. Vervolgens wordt een inkijk gegeven in de werking van de FIOD. Aan de hand van een beperkt aantal gepubliceerde voorbeelden wordt uitgelegd hoe fraudeonderzoeken in Nederland zoal verlopen. Daarna wordt ingezoomd op de rol van facilitators bij fraude, witwassen en georganiseerde criminaliteit.

  

De aanpak van facilitators waaronder, advocaten, notarissen, boekhouders en accountants kan strafrechtelijk, maar kan vaak ook via het toezicht en via het tuchtrecht een corrigerende tik uitgedeeld worden aan adviseurs die het niet zo nauw nemen met regelgeving, of te veel lippendienst bewijzen aan cliënten. De Nederlandse justitie pakt facilitators sinds enkele jaren (ook) via het tuchtrecht aan. En omdat in het tuchtrecht er geen sprake hoeft te zijn van strafbaarheid, maar (slechts) van kwalijk gedrag, komt een tuchtprocedure sneller in beeld dan veel adviseurs denken.

  

Gelet op de bijzondere expertise van de trainer wordt dieper ingegaan op de toepassing van het tuchtrecht op accountants in Nederland.

Spoken language: Dutch

login